Träning vid knäsmärtor

Det finns många anledningar till att träna. En stark och frisk kropp är fördelaktigt från flera synvinklar och att hålla leder och muskler aktiva kan motverka befintliga problem och smärtor. Det kan också handla om att förebygga framtida problem. Har du knäsmärtor är det extra viktigt att hitta passande träning för knät för att stabilisera och stärka leden. Detta eftersom problemen många gånger kommer från försvagade eller felbelastade leder i knät.

Enkel träning för knät med gummiband

En vanlig metod för att åtgärda knäsmärtor är att utföra övningar för knät med ett gummiband. Sådana övningar kan du i regel göra själv hemma. En metod är att du fäster ett gummiband ämnat för träning mellan ett bordsben och ditt smalben och sedan för benet bakåt i lugn takt. På så vis får du en balanserad men effektiv träning av de delar av knät som brukar ge problem.

Olika typer av träning för knät beroende på skada

Olika typer av knäsmärtor påverkar olika delar av knät och det kan i många fall vara bra att överlägga med en fysioterapeut om vilka övningar för knät som är mest lämpliga. Om det är artros som ligger bakom dina knäsmärtor är faktiskt träning för knät det som många läkare rekommenderar och även kan skriva ut på recept. Det är då att föredra att du har ett helt program med övningar som kan förbättra din knäartros.

Knäsmärtor kan dock också orsakas av träning och i de flesta fall då hos elitidrottare. Om du lider av en idrottsskada i knät är det förstås extra viktigt att du vet vad du gör. Knät får inte belastas på fel sätt i läkningsprocessen, för det är just en felbelastning som kan ha orsakat skadan.

Träning för knät i förebyggande syfte

Det är också bra om de träningsövningar du gör är anpassade för att undvika ytterligare problem. Viktigt är då att inte bara träna knäna, som är ditt problemområde, utan även musklerna runtomkring knäområdet. På så vis kan du främja en stabil och jämnt fördelad belastning av kroppen. Träna utöver det gärna lår, rumpa, höfter och mage för att få en så stark knäfunktionalitet som möjligt.

Behandla artros med anpassad träning för knät 

Artros är en sjukdom som sätter sig i lederna och en av de vanligaste orsakerna till knäsmärtor. Det finns rörelser som är bra och rörelser som är dåliga när det kommer till att förebygga och motverka artros. Monotona sådana är sämre, liksom en frånvaro av rörelse över huvud taget. Eftersom det gör ont är det dock inte särskilt konstigt att många undviker rörelse.

Med rätt utförande medför dock träning mot artros inga biverkningar och i längden är fysisk aktivitet just vad som behövs. Detta gäller även om du har genomgått en artrosoperation. Vill du ha tips på olika övningar när det kommer till träning för knät, kan du ladda ner Joint Academys app. Via mobilen kan du då följa ett program med rörelseövningar hemma. Här kan du även ställa frågor och prata med både ortopeder och fysioterapeuter.


Till toppen av sidan