Ta artrostestet

Träning vid knäsmärtor

Senast uppdaterad: oktober 22, 2018

Det finns många anledningar till att träna. En stark och frisk kropp är fördelaktigt av flera anledningar. Att hålla leder och muskler aktiva kan exempelvis motverka befintliga problem och smärtor. Det kan också handla om att förebygga framtida problem. Har du knäsmärtor är det extra viktigt att hitta passande träning för knät för att stabilisera och stärka leden. Detta eftersom problemen många gånger kommer från försvagade muskler eller snedbelastning på knäleden.

Enkel träning för knät med gummiband

En vanlig metod för att åtgärda knäsmärtor är att utföra övningar för knät med ett gummiband. Detta kallas för excentrisk träning och är särskilt effektivt. Dels kan man jobba med låg belastning och dels får man dubbel träningseffekt både när gummibandet töjs ut och när man bromsar gunnibandet påväg tillbaka till ursprungsläget. Sådana övningar kan du i regel göra själv hemma. En metod är att du fäster ett gummiband ämnat för träning mellan ett bordsben och ditt smalben och sedan för benet bakåt i lugn takt. På så vis får du en balanserad men effektiv träning av de delar av knät som brukar ge problem.

Olika typer av träning för knät beroende på skada

Olika typer av smärtor påverkar olika delar av knät och det kan i många fall vara bra att överlägga med en fysioterapeut om vilka övningar för knät som är mest lämpliga. Om det är artros som ligger bakom knäsmärtorna är faktiskt träning för knät det som många läkare rekommenderar. Detta kan även skrivas ut på recept, så kallat fysisk aktivitet på recept. Det är då att föredra att ha ett helt program med övningar som kan förbättra knäartrosen.

Benböj för att stärka knäna

Knäsmärtor kan dock också orsakas av överdriven eller felaktig träning. Om det finns en en överbelastningsskada i knät är det förstås extra viktigt att träningen utförs rätt. Knät får inte belastas på fel sätt i läkningsprocessen, eftersom det är just en felbelastning som kan ha orsakat skadan.

Träning för knät i förebyggande syfte

Det är också bra om de träningsövningar som görs är anpassade för att undvika ytterligare problem. Viktigt är då att inte bara träna knäna, som är problemområdet, utan även musklerna runtomkring knäområdet. På så vis kan en stabil och jämnt fördelad belastning av leden främjas. Det är exempelvis bra att träna lår, rumpa, höfter och mage för att få en så bra knäfunktionalitet som möjligt.

Behandla artros med anpassad träning för knät 

Artros är en sjukdom som sitter i lederna och en av de vanligaste orsakerna till knäsmärtor. Det finns rörelser som är bättre och rörelser som är sämre när det kommer till att förebygga och motverka artros. Monoton belstning för leden är sämre. Detsamma gäller en frånvaro av rörelse och belastning över huvud taget. Eftersom det kan göra ont när man har artros är det dock inte särskilt konstigt att många undviker rörelse.

Med rätt utförande medför dock träning vid artros inga biverkningar. I längden är fysisk aktivitet dessutom just vad som behövs. Detta gäller även för den som genomgått en artrosoperation. För tips på olika övningar när det kommer till träning för knät kan appen Joint Academy vara ett alternativ. Här tillhandahålls ett program med anpassade rörelseövningar som går att göra hemma. Möjlighet att prata med både ortoped och fysioterapeut erbjuds också.


Till toppen av sidan