Ta artrostestet

Svullet knä

Senast uppdaterad: juni 12, 2020

Ett svullet knä kan uppstå på grund av såväl en tillfällig knäskada som en kronisk åkomma. Svullnaden är egentligen ett överflöd av ledvätska som leden producerar för att lindra en irritation i leden. Är det en kronisk förändring som ger symtom så att knät svullnar upp kan det vara artros i knäleden som ligger bakom. Denna sjukdom kan drabba män och kvinnor i alla åldrar men är vanligare hos individer över 45 års ålder.

Behandla artros via mobilen

Artrosrelaterad höft- och knäsmärta behandlas bäst med anpassad sjukgymnastik. Med appen Joint Academy gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.

Läs mer och ladda ner appen här (patientavgift 0 kr) »

Svullet knä på grund av tillfälliga knäskador

Knäskador av tillfällig karaktär som kan orsaka ett svullet knä kan till exempel vara en led-, korsbands- eller meniskskada. Denna typ av skada drabbar människor i alla åldrar. Som tur är finns det många hjälpmedel som kan vara till stöd under läkningsprocessen. Mer information om ledskador finns här.

Behandling av ett svullet knä

För att veta vilken typ av behandling som behövs så behöver en läkare fastställa orsaken till varför knät är svullet. Om det beror på en ledskada rekommenderas oftast fysisk träning i första hand. I dessa fall kontaktas en fysioterapeut som undersöker hur funktionen i knät ser ut. Därefter kan denne lägga upp ett program med övningar som är anpassat efter den aktuella skadan.

Ett användbart hjälpmedel för att behandla svullnad i knät är knäskydd som både stödjer och avlastar knät. Under de perioder då smärtan är som värst kan man också komplettera med antiinflammatoriska tabletter. Detta ska dock aldrig vara en permanent lösning utan endast en tillfällig smärtlindring. Om det är en tillfällig svullnad i knät räcker det oftast att vila.

Knäpunktion vid svullet knä

När ett knä svullnar upp beror det på ökad produktion av ledvätska inuti leden. För att behandla detta kan läkaren tappa ut vätskan genom knäpunktion med en spruta. Ledvätskan kastas oftast men kan även analyseras. Detta görs främst om man misstänker exempelvis gikt eller infektion av bakterier. Det krävs inga förberedelser innan denna punktion sker utan det kan göras direkt när man träffar en läkare.

När en punktion genomförs kan du antingen sitta eller ligga ner. Man ger i regel ingen lokalbedövning i huden då ingreppet oftast är närmast smärtfritt. Läkaren går sedan in med en spruta på sidan av knät. Det kan kännas lite precis när nålen sticks in i knät men oftast tar det inte mer än 1-2 minuter för läkaren att tömma knät på vätska. Man kan sedan gå hem direkt efteråt.

knäpunktion

Börja träna efter ett svullet knä

Det underlättar för läkningsprocessen av knät om man kommer igång och rör på sig så snart som möjligt. Det är bra att börja lugnt och tänka på att musklerna och rörligheten måste byggas upp långsamt. Ett knäskydd kan med fördel användas i början för att minska belastningen på knät. Vila och återhämtning mellan passen är också viktigt. Detta för att inte överbelasta knät och förvärra skadan.


Till toppen av sidan