Svullet knä

Ett svullet knä kan uppstå på grund av både en tillfällig knäskada och en kronisk åkomma. Om det är en tillfällig skada händer det att ett svullet knä har vätska som måste tappas ut av en läkare. Svullnaden består av överflöd av ledvätska som leden producerar för att lindra en irritation i leden. Är det en kronisk skada förändring som ger symtom där så att knät svullnar upp kan det vara artros i knäleden som ligger bakom. Denna sjukdom kan drabba män och kvinnor i alla åldrar men är vanligare hos individer över 45 års ålder.

Svullet knä på grund av tillfälliga knäskador

Knäskador av tillfällig karaktär som kan orsaka ett svullet knä kan till exempel vara en led-, korsbands- eller meniskskada. Denna typ av skada drabbar människor i alla åldrar men är vanligare hos män än hos kvinnor EJ KORREKT, MENISKKADOR VANLIGARE HOS MÄN, KORSBAND HOS KVINNOR, MEN ONÖDIGT ATT SKRIVA. Som tur är finns det många hjälpmedel som kan vara till stöd under läkningsprocessen. Mer information om ledskador finns här.

Behandling av ett svullet knä

För att veta vilken typ av behandling som behövs behöver en läkare fastställa orsaken till varför knät är svullet. Om det beror på en ledskada rekommenderas oftast i första hand fysisk träning. I dessa fall kontaktas en fysioterapeut som undersöker hur anatomin funktionen i knät ser ut och lägger upp ett program med övningar som är anpassat efter den aktuella skadan.

Ett användbart hjälpmedel för att behandla svullnad i knät är knäskydd som både stödjer och avlastar knät. Under de perioder då smärtan är som värst kan man också komplettera med antiinflammatoriska tabletter. Detta ska dock aldrig vara en permanent lösning utan endast en tillfällig smärtlindring. Om det är en tillfällig svullnad i knät räcker det oftast att vila och ha benet i högläge.

Knäpunktion vid svullet knä

När ett knä svullnar upp bildas det naturligt vätska i knät beror det på ökad produktion av ledvätska innuti leden. För att behandla detta sticker kan läkaren normalt in en nål i knät för att tappa ut vätskan genom knäpunktion med en spruta. Ledvätskan kastas oftast men kan även analyseras om man misstänker infektion av beakterier eller gikt tex. Den skickas sedan på prov för att se så att du inte har drabbats av en infektion eller en allvarligare skada. Det krävs inga förberedelser innan denna punktion sker utan detta görs direkt när du uppsöker din läkare.

När en punktion genomförs kan du antingen sitta eller ligga ner och du får välja om du vill ha bedövning innan proceduren utförs. Man ger i regel ingen lokalbedövning i huden då ingreppet oftast är närmast smärtfritt. Läkaren går sedan in med en spruta på sidan av knät. Det kan kännas lite precis när nålen sticks in i knät men oftast tar det inte mer än 5 1-2 minuter för läkaren att tömma knät på vätska och du kan gå hem efteråt.

Börja träna efter ett svullet knä

Det underlättar för läkningsprocessen av ditt knä om du kommer igång och rör sig dig så snart som möjligt. Börja lugnt och tänk på att du måste bygga upp musklerna och få upp rörligheten i leden igen på nytt långsamt. Använd gärna ett knäskydd i början för att minska belastningen på knät. Tänk även på att vila och återhämta dig mellan passen så knät inte blir överbelastat och du förvärrar skadan.


Till toppen av sidan