Ta artrostestet

Smärtlindring för knä

Senast uppdaterad: april 1, 2019

Att ha ont i knät är ett vanligt problem. Inte sällan beror det på inflammation i senor, muskler eller ligament. En inflammation kan exempelvis uppstå om knät överansträngs eller får ta emot ett slag. Eftersom knät är en av kroppens stora leder, som dessutom är ganska komplicerad, är den också skadebenägen, inte nminst hos idrottare som utsätter sina knäleder för tuff belastning. Det är också vanligt att uppleva instabilitet, svaghet, stelhet, knäppningar eller låsningar i knäna. I alla dessa avseenden kan det vara skönt att använda ett knäskydd som extra stöd.

Flera orsaker till varför man får ont i knät

Det kan finnas flera orsaker till varför du har ont i knät. Oavsett var smärtan sitter och när den började bör du någon gång i skedet uppsöka fysioterapeut eller läkare. Med hjälp av din anamnes, det vill säga sjukhistoria och tester av knäleden, kan man klargöra vad som gör ont och hjälpa dig till en behandling. 

Rehabträning för att få mindre ont i knät

Det är viktigt att få rätt diagnos vid knäproblem då smärtan och obehagen kan orsakas av allt från skadat brosk, ledsbandsskador, muskelsjukdomar och artros. Att göra specifika rörelser, så kallad rehabträning, är A och O för de flesta knäskador. Likaså att stretcha knäleden. Stretching hjälper till att sträcka och tänja ut knät, vilket i sin tur leder till ökad rörlighet.

Oftast är det en fysioterapeut som hjälper dig sätta ihop ett individuellt träningsprogram. Det finns även mottagningar som har egna gym dit du regelbundet kan gå och träna. Ett annat alternativ är att träna på ett vanligt gym och ta hjälp av en instruktör som är extra kunnig på rehabilitering av knäskador. Det finns också olika rörelser du kan göra hemma, till exempel svängningar med knät, djupa knäböj, benlyft eller bensträckningar. Du kan även använda olika typer av stöd för knät, och på så sätt minska belastningen på leden.

Smärtlindring när man har ont i knät

Det finns en rad olika hjälpmedel och smärtstillande läkemedel att använda för att minska smärtan när du har ont i knät. Vissa har kortare verkningstid än andra, såsom exempelvis antiinflammatoriska salvor och tabletter. Därför anses dessa endast vara en kortsiktig lösning. Att stärka musklerna via olika träningsövningar har däremot visat sig vara effektiva metoder för att minska belastningen på lederna och på så sätt minska smärtan när du har ont i knät. Man kan också prova att använda ett speciellt utformat stödbandage för knät, en sk ortos.

Kortison för att ge mindre ont i knät 

För att uppnå snabbast möjliga smärtlindring vid akut inflammation, använder sig läkarna ibland av kortison i flytande form som injiceras direkt i den inflammerade leden. När du har som ondast lockar det inte att ägna sig åt sjukgymnastik för knät och då kan kortison hjälpa. Detta anses dock vara en kortsiktig form av behandling och görs endast i syfte att få den drabbade i rörelse så snabbt som möjligt.

Kortison kan dock ge en hel del biverkningar och kan långsiktigt bryta ner brosket i dina leder. Det är därför oerhört viktigt att följa läkarens råd och endast använda kortiosninjektioner om det är nödvändigt. Kortison som tabletter vid inflammationer i knäleden används vid t.ex. kroniska inflammationer, såsom reumatoid artrit. I andra fall rekommenderas det inte då det kan ge biverkningar i hela kroppen.


Till toppen av sidan