Smärtlindring för knä

Senast uppdaterad: oktober 15, 2018

Att ha ont i knät är ett vanligt problem av våra vanligaste hälsoproblem. Inte sällan beror det på inflammation i senor, muskler eller ligament. En inflammation kan exempelvis uppstå om knät överansträngs eller får ta emot ett slag. Eftersom knät är en av kroppens största stora leder, som dessutom är ganska komplicerad, är den också skadebenägen. Särskilt hos löpare inte nminst hos idrottare som utsätter sina knäleder för tuff belastning. Det är också vanligt att uppleva instabilitet, svaghet, stelhet, knäppningar eller låsningar i knäna. I alla dessa avseenden kan det vara skönt att använda ett knäskydd som extra stöd.

Flera orsaker till varför man får ont i knät

Det kan finnas flera orsaker till varför du har ont i knät. Oavsett var smärtan sitter och när den började, bör du så tidigt som möjligt uppsöka läkare. Oftast är det en ortoped eller en fysioterapeut du träffar i ett första skede. En ortoped kan klargöra orsakerna bakom smärtan och ordinera rätt sorts behandling, till exempel knä-rehab tillsammans med en sjukgymnast. bör du någon gång i skedet uppsöka tex fysioterapeut eller läkare. Med hjälp av di anamnes, dvs sjukhistoria och tester av knäleden kan man klargöra vad som gör ont och hjälpa dig till en behandling. 

Rehabträning för att få mindre ont i knät

Det är viktigt att få rätt diagnos vid knäproblem då smärtan och obehagen kan orsakas av allt från skadat brosk, ledsbandsskador, muskelsjukdomar och artros. jukdom och frakturer. Att göra specifika rörelser, så kallad rehabträning, är A och O för de flesta knäskador. Likaså att stretcha knäleden och övriga leder och muskler i kroppen. Stretching hjälper till att sträcka och tänja ut knät, vilket i sin tur leder till ökad rörlighet.

Oftast är det en sjukgymnast fysioterapeut som hjälper dig sätta ihop ett individuellt träningsprogram. Det finns även mottagningar som har egna gym dit du regelbundet kan gå och träna. Ett annat alternativ är att träna på ett vanligt gym och ta hjälp av en instruktör som är extra kunnig på rehabilitering av knäskador. Det finns också olika rörelser du kan göra hemma, till exempel svängningar med knät, djupa knäböj, benlyft eller bensträckningar. Du kan även använda olika typer av stöd för knät, och på så sätt minska belastningen på leden.

Smärtlindring när man har ont i knät

Det finns en rad olika hjälpmedel och smärtstillande läkemedel att använda för att minska smärtan när du har ont i knät. Vissa har kortare verkningstid än andra, såsom exempelvis antiinflammatoriska salvor och tabletter. Därför anses dessa endast vara en kortsiktig lösning. Att stärka musklerna via olika träningsövningar har däremot visat sig vara effektiva metoder för att minska belastningen på lederna och på så sätt minska smärtan när du har ont i knät. Det kan också vara en god idé  Man kan också prova att använda ett speciellt utformat stödbandage för knät, en sk ortos.

Kortison för att ge mindre ont i knät 

För att uppnå snabbast möjliga smärtlindring vid akut inflammation, använder sig läkarna ibland av kortison i flytande form som injiceras direkt i den inflammerade leden. När du har som ondast lockar det inte att ägna sig åt sjukgymnastik för knät och då kan kortison hjälpa. Detta anses dock vara en kortsiktig form av behandling och görs endast i syfte att få den drabbade i rörelse så snabbt som möjligt.

Även kortisontabletter kan ges som kur. Du tar dem i kombination med smärtstillande tabletter och som komplement till fysisk aktivitet. EJ KORREKT Kortison kan dock ge en hel del biverkningar och kan långsiktigt bryta ner brosket i dina leder. Det är därför oerhört viktigt att följa läkarens råd och endast använda kortiosninjektioner om det är nödvändigt. Kortison som tabletter vid inflammationer i knäleden används vid t ex kroniska inflammationer såsom reumatoid artrit, men rekommenderas annars inte pga att det kan ge biverkningar i hela kroppen och föreskrivna dos. En kur med kortisontabletter ska alltid trappas upp långsamt, för att sedan när den ska avslutas, trappas ner lika långsamt.


Till toppen av sidan