Ta artrostestet

Överansträngt eller överbelastat knä

Senast uppdaterad: juni 12, 2020

Att uppleva smärta från knät kan bero på ett överbelastat knä. Detta är speciellt vanligt hos idrottare. Särskilt löpare lider ofta av en rad olika knäproblem. Symtom på ett överansträngt knä är framförallt smärta men ibland även värmeökning och svullnad. Ett vanligt tillstånd bland konditionstränare är löparknä, ett tillstånd där en överbelastad sena ger smärta och obehag.

Behandla artros via mobilen

Artrosrelaterad höft- och knäsmärta behandlas bäst med anpassad sjukgymnastik. Med appen Joint Academy gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.

Läs mer och ladda ner appen här (patientavgift 0 kr) »

Överbelastat knä på grund av överansträngning

Ett överansträngt knä är sällan en allvarlig företeelse men kan upplevas som obehagligt och begränsande. I de flesta fall är det bästa receptet för denna typ av skada vila och stretching av knät. För den som idrottar mycket kan överansträngning vara ett vanligt förekommande inslag. Kunskap om hur detta förebyggs är därför viktigt. Vila och återhämtning är grundläggande för goda fysiska resultat, så individen bör sträva efter en god balans mellan aktivitet och vila.

Överbelastat knä på grund av belastningsskada

En överbelastningsskada i knät hänger ihop med överansträngning. Överansträngning uppkommer nämligen oftast efter att knät har utsatts för överdriven belastning. Denna belastning kan vara felaktig, för tung eller utförd för ofta. Ett överansträngt knä som ständigt utsätts för press och inte får återhämta sig kan till slut ge upphov till en belastningsskada i knät. Detta kan bli ett långdraget tillstånd. Skador i knät kan även på lång sikt leda till artros.

Som behandling av ett överbelastat knä rekommenderas framförallt aktiv vila. Med detta menas stretching och uppbyggande träning. Om det behövs kan smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel också hjälpa. En överbelastning behöver således inte innebära total vila. Annan träning, som inte belastar den utsatta muskeln eller leden allt för mycket, kan utföras. En bra regel är att alltid värma upp innan. Den drabbade kan också ta hjälp av t.ex. fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor för att få övningar som stärker knät.

Artros som följd av ett överbelastat knä

Ett överbelastat knä som inte tillåts vila kan ge permanenta skador som i sin tur kan leda till artros. Av den anledningen är det viktigt att en överansträngning tillåts läka. Det är inte ovanligt att individer utvecklar posttraumatisk artros, ett tillstånd som kan uppkomma flera år i efterhand. Mot artros finns inget botemedel utan endast behandlingar som mildrar symtomen och verkar förebyggande så att artrosen inte blir värre. 

Överbelastat knä – vad som går att göra själv

Om knät fått utstå en kraftig överbelastning finns det ett antal saker som den drabbade själv kan göra.

1. Kyl området. Is fungerar utmärkt och används med fördel i akutskedet när svullnad uppstår.


2. Placera benet i högläge, om möjligt.


3. Använd antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel. På Apoteket finns receptfria läkemedel som har god effekt på såväl smärta som inflammation. Dessa kan användas vid behov eller i kortare kurer om ungefär en vecka. 


4. Rörelse. Det är bra att röra på sig. Undvik dock dock alltför hög belastning på knät. 

5. När överansträngningen och smärtan avtar är det en god idé att stärka leden genom styrketräning. Detta verkar förebyggande. 


6. Undvik att ta igen förlorade träningspass och liknande. Detta kan leda till att knät inte läker som det ska. Öka istället intensiteten i träningen gradvis.


Till toppen av sidan