Ta artrostestet

Knäppande knä

Senast uppdaterad: maj 9, 2019

Man kan ibland uppleva att det knäpper och knakar i knälederna. Ibland kan det även kännas som att knät låser sig en aning. Att det knäpper i knät behöver inte göra ont men uppfattas ofta som obehagligt och störande. Hos andra kan dock värk i knät komma i samband med ett knakande knä. I dessa fall kan det bero på en mer allvarlig åkomma.

Ledkapslar som knäpper i knät

Att knäna knakar och knäpper då och då kan vara en aning irriterande, men är helt ofarligt. Orsaken till att det knäpper i knät är att ledkapseln som omger leden dras ut och bildar ett undertryck i leden. När undertrycket släpper uppstår ett knäppande eller knakade ljud. Detta är något som ofta drabbar de individer som har lite mjukare och mer tänjbara leder än andra. Så länge man inte känner av någon smärta vid knakande knän är det helt ofarligt.

Knäledsartros kan göra att det knäpper i knät

Knäppningar i knät, eller krepitationer som det också kan kallas, kan även uppstå när brosket i och runt knät är åldersförändrat. Detta är ett tillstånd som kan uppstå till följd av såväl artros som andra skador i leden. Det kännetecknas av värk i knät och en stelhet i leden. Ibland upplevs även svullnad och rodnad runt knät. Krepitationer vid artros beror på att ledbrosket är uttunnat och att friktion uppstår när åldersförändrat ledbrosk glider mot varandra. Även ledkapsel och senor kan var svullna som en följd av den inflammation som kan uppstå i leden vid artros och ge knäppningar.

Fortsätt läsa om artros på artros.org.

Åtgärder mot att det knäpper i knät

Beroende på vad som gett upphov till att det knäpper i knät kan åtgärderna skilja sig åt. Om det ligger en skada bakom, såsom en ledbandsskada eller meniskskada, är rehabilitering den främsta åtgärden. Vid avsaknad av en sådan skada kan ett knakande knä istället vara ett tecken på knäledsartros. Vid knäledsartros kan även ledkapseln bli inflammerad och leden bli vätskefylld.

Detta skapar ett tillstånd där ledvätska kan behöva tappas ur. Ålder i sig är ingen riskfaktor för att utveckla artros, men när sjukdomen har nått detta skede har den vanligtvis utvecklats under flera år. Förutom att det knäpper i knät för artros med sig en känsla av instabilitet. Olika träningsövningar är en bra rehabilitering eftersom musklerna då kan ta den belastning som ledbrosket annars skulle behöva ta.

Smärtlindring när det knäpper i knät

Om du drabbas av en skarp smärta i kombination med att det knäpper i knät kan smärtlindring ibland lindra. Speciellt antiinflammatorisk medicin kan dämpa inflammationen i leden och på så sätt minska smärtan. Paractamol, ibumetin och diklofenak är innehåll i de vanligaste läkemedel man kan köpa receptfritt som kan lindra smärta och inflammation vid en artrosförändrad led.  Det effektivaste sättet för förbättring är dock oftast en kombination av smärtlindring tillsammans med rehabilitering och det är viktigt att utföra rörelserna korrekt.

Läs mer om knäppande knän på artros.org.


Till toppen av sidan