Knäoperationer och injektioner

Orsakerna till knäskador och knäsmärtor kan vara många. Ett vanligt exempel är artros. När det kommer till denna ledsjukdom finns det en del missförstånd. Många tror att lederna är nedslitna, vilket leder till slutsatsen att den drabbade bör vila och inte röra på sig. Men det är just träning och motion som hjälper allra bäst för behandla artros i knäna. Drastiska lösningar som att operera knät eller kortisoninjektion i knät är något som rekommenderas i andra hand, efter att träning och rehabilitering prövats.

När det inte fungerar med träning – dags att operera knät?

Även om träning är det bästa sättet att återhämta sig vid knäledsartros är det inte alltid som det är framgångsrikt att gå till en fysioterapeut. Skadan kan vara så pass allvarlig att en operation är ofrånkomlig. Det är dock viktigt att komma ihåg att även en operation måste kombineras med träning. Oavsett om du väljer att ta en kortisonspruta i knät, eller om det lämpar sig bäst med en operation, är rehabilitering i form av rörelse och motion nödvändigt.

Operera knät – artroskopi

En vanlig form av operation är en så kallad artroskopi i knät, eller titthålsoperation. Den går till på så sätt att en läkare för in ett smalt rör i knäleden. Längst fram sitter en liten kamera som tillåter kirurgen att undersöka problemet inifrån. Ytterligare ett hål kommer sedan göras och via detta åtgärdas skadan med hjälp av kirurgiska instrument. Artroskopi i knät är en relativt vanlig operation som sedan följs upp med rehabilitering.

Innan en titthålsoperation i knät krävs vissa förberedelser. Du får vanligtvis inte dricka, snusa, röka eller äta innan du ska opereras. Du ska också på egen hand ha tvättat dig med en antiseptisk tvål. Inför operationen kan du sövas eller behandlas med rygg- eller lokalbedövning. Operationen anses vara säker och rehabiliteringsmöjligheterna är erkänt goda för artrospatienter.

Problematiken med att operera knät

Det händer att det uppstår komplikationer efter en operation och ibland blir inte patienten helt nöjd med resultatet. Smärtan kanske försvinner men leden kan kännas stel i någon riktning eller svår att böja. Det kan därför vara lämpligt att överlägga med din läkare om en operation verkligen är nödvändig. Ofta räcker det att lära sig vad som bör och inte bör göras, samt hur livsstil och träning påverkar artrosen.

Alternativ till att operera knät – träning och hjälpmedel

En av de första sakerna som bör prövas om du leder av artros i knäna, är att träna under ledning av en fysioterapeut. Fysioterapeuter kan nås via till exempel primärvården eller artrosskolor och kan ge dig övningar som hjälper mot problemen. Eftersom det gör ont från början, är det naturligt att tveka inför att röra leden. Men i nio av tio fall kommer träning hjälpa dig och du kommer därmed slippa operera knät.

Om du får kontakt med en fysioterapeut kan du också fråga efter medel som kan hjälpa dig att avlasta leden. Det kan vara kryckor, skoinlägg eller knäskydd. Är det så att orsaken till knäsmärtorna är annat än artros, en meniskskada eller löparknä till exempel, kan du behöva öva in ett annat sätt att gå och springa på. På så sätt belastas knät på ett mer balanserat sätt.


Till toppen av sidan